PRVÁ POMOC PRE HRADY - Šariš - Kapušany - Šebeš - Soľnohrad - Obišovce - Lipovce

Šariš 2012

Okrem činnosti dobrovoľníkov a združenia Rákociho cesta, v roku 2012 realizovalo projekt na záchranu hradu aj Mesto Veľký Šariš, v rámci programu "Obnova hradov s pomocou nezamestnaných". Informácie o použití dotácie na tento projekt žiadajte na stránke www.velkysaris.sk

P O Ď A K O V A N I E  ZA ROK 2012
Činnosť dobrovoľníkov na záchrane Šarišského hradu finančne podporili

Použitie projektových finančných prostriedkov v roku 2012

Nadačný Fond Slovak Telekom v Nadácii Pontis  860 €  - strava pre dobrovoľníkov, benzín do elektrocentrály, náradie, materiál

31.12.2012  Silvester slnečný
 
Posledná práca, ktorú uskutočnilo mesto Veľký Šariš na hrade, bolo podporetie klenby v hlavnej veži. Napriek niektorým nedostatkom v efektivite práce a využitia potenciálu 40 hradných robotníkov, bol to pre hrad prelomový rok. Po prvýkrát realizoval projekt na záchranu hradu od začiatku do konca vlastník hradu samostatne. Vďaka čomu sa dobrovoľnícky potenciál Prvej pomoci pre hrad mohol zamerať viac na iné hrady. Silvestrovská zbierka v sume takmer 400 € pomohla vyrovnať dlžobu za odborné murárske práce na bašte č. 9. Ďakujeme!!! Dovidenia na hradoch v roku 2013, priatelia!

21.09.2012  Pomoc na deviatke a bastióne
 
Ani na bašte č. 9 práce pod vedením mesta Veľký Šariš nenapredujú dostatočne. Odporúčili sme mestu najať skúsených murárov a zmobilizovali sme aj vlastné sily. Zdeno zvládol rekonštrukciu vrchnej strieľne bravúrne...
 
...a spolu s Leom osadili aj 19 metrov kamennej rímsy na bastióne.

08.09.2012  Pomoc na dvanástke
 
40 hradných robotníkov pod vedením mesta Veľký Šariš nestíha. Murárska sezóna sa chýli pomaly ku koncu a na podmurovaní bašty č. 12 chýba ešte poriadny kus muriva. Po dlhom čase sa dobrovoľnícka partia vrátila na hrad, aby pomohla s dokončením prác.

02.09.2012  Šarišské hradné hry
 
Na tohoročných hradných slávnostiach sme pripravili pre verejnosť murovačku naživo. Prišli aj majstri rezbári spod Kapušianskeho hradu a na hradný prístrešok vykresali erb Šarišskej župy.
 
V spolupráci s mestom Veľký Šariš sme pripravili projekt na skrášlenie oddychovej zóny na hrade. Vďaka Karpatskej nadácii, v programe Voľnočasové zóny s podporou RWE Group, pribudla na hrade socha Alžbetky, z povesti o Šarišskom hrade. O týždeň sa pri nej už fotili nevesty.
 

10.08.2012  INEX na Chyžke pod hradom
 
Dobrovoľnícka misia, ktorá začala na Šarišskom hrade v roku 2007, sa po piatich rokoch preniesla aj lokalitu Chyžka pod hradom. Vďaka projektu pod názvom Hradokurz – škola dobrovoľníkov, ktorý podporil Nadačný fond Telekom v Nadácii Pontis sumou 860 €, sa tu uskutočnila prvá etapa archeologického výskumu základov kamennej stavby. S úvodnými prácami pomohli zahraniční dobrovoľníci z medzinárodného tábora, ktorý sme zorganizovali v spolupráci s INEX Slovakia.

23.05.2012  Ešte dobrovoľnícka
 
Hoci od začiatku mája je na hrade pod vedením mesta Veľký Šariš každý deň 40 hradných robotníkov z radov nezamestnaných, stále je na južnom nádvorí plno nevyklčovaných koreňov. Štyria dobrovoľníci sme za pár hodín vyklčovali viac, ako mestskí chlapi za tri týždne. Hm, niekde asi bude chyba.

19.05.2012  Hokejová hradná párty
 
Dnes sú naši vo finále! Hradný prístrešok sme zatemnili starými kobercami a pozvali hradných dobrovoľníkov. Fandili sme s pivom a klobáskami. A hoci sme nevyhrali, hokejová hradná párty vydržala až do neskorej noci.
 

01.05.2012  Južná strieľňa na deviatke
 
Opäť sme si prizvali na pomoc majstrov Zdena a Lea na odborné práce. Zabalili baštu č. 9 do lešenia a osadili dubové, okresané preklady na južnej strieľni s následným domurovaním výpadku. Ďalšie práce na hrade už prenechávame mestu Veľký Šariš, ktoré získalo financie na zamestnanie 40 hradných robotníkov od mája do októbra.

28.04.2012  Plno mlade na hrade

Júlia a Natália budú v lete viesť medzinárodný dobrovoľnícky tábor INEX. Dnes si prišli pozrieť hrad a pomohli aj pri čistení prachárne. Jano s partiou presitovali časť sutiny a Kamka s Kristínou zapózovali s púpavami. Na hrade je plno mlade.

22.04.2012  Hrad žijéééééé!
  
Dobývanie hradu - nové podujatie na motívy skutočnej udalosti spred 700 rokov sa vydarilo najmä vďaka organizačnej pomoci Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši, šermiarskym skupinám COHORS, SARUS a ESPADA a desiatkam dobrovoľníkov, ktorí po dva mesiace pilne trénovali a šili si kostýmy. Tak o rok opäť do zbrane! Život na hrade sa médiám páči a absolvovali sme už aj vysielanie naživo.

18.04.2012  JoDo a JoRe
  
Hrad bez dobrovoľníkov by bol ako chlieb bez soli. Naši hradní sú Jozefovia - Dobrovič a Rejta. JoDo dnes vylepšil záklop minipivničky, kde si budeme v lete chladiť pivo. JoRe vyrobil sadu prvých originálnych hradných suvenírov, ktoré sa dajú zakúpiť jedine na hrade.

01.04.2012  Jarné radosti
  
Pred dvomi týždňami prišlo na svet hradný 6 kozliatok. Murovačku na bastióne sme začali položením 6m dlhého úseku kordónovej rímsy. Hradní majstri Zdeno a Leo položili 200-300 kilové bloky sami dvaja z lešenia - ručne, ale s rozumom. Radosť pozrieť na výsledok ich práce.

31.03.2012  Krokus na vyhliadke
  
Naším zámerom je, aby dobrovoľnícka bašta ponúkala návštevníkom aj bezpečnú vyhliadku zo strechy. Za tým účelom sme ešte v r. 2010 nadmurovali korunu veže (na obrázku svetlý horný pás) a dnes si vyhliadku vyskúšali členovia turistického klubu Krokus z Hanušoviec nad Topľou. Sprevádzal ich náš hradný polyhistor Jano, vďaka čomu neobišla naprázdno ani hradná pokladnička. Ďakujeme!

20.03.2012  Prvá malta
  
Dnes sme odkryli vápno, trochu s obavami, či nezamrzlo. Veď ešte pred mesiacom bolo -20°C a vápenná jama bola naplnená po okraj. Nezamrzlo!!! Náš patent na zazimovanie? Vápno sme prekryli igelitom, aby sa nepresúšal povrch. Jamu sme zakryli plechmi a na ne navozili asi 80 cm hrubú vrstvu lístia s presahom 50 cm po okrajoch jamy. Vápno ako maslo a do prvej tohoročnej malty ho zamiesili zborovskí majstri Peťo a Gabo. Premurovali líce interiéru druhého poschodia v bašte, kde steny nebudú omietnuté, ale ostanú v kameni. Príďte zhodnotiť ich robotku.

03.03.2012  Ešte v bašte
  
Najčastejšia otázka ľudí z podhradia je, či sa robí teraz niečo na hrade. Robí, robí. V bašte. Schody treba natrieť, podklad pripraviť pre záklop minipivnice. A upratovať, upratovať, upratovať, nielen vnútri, ale i vonku. Veľké jarné upratovanie na hrade sa chystá.

29.02.2012  Barbar Conar a tmelič Braňo
  
Korene z jesennej klčovačky - neobnoviteľný zdroj, sme vyčerpali, a tak sme prešli na alternatívne palivo do hradnej piecky - konáre. Najväčšiu radosť z nosenia konárov mal Amos. Tmelič Braňo tmelil špáry v podlahe.

08.02.2012  Zábradlie
  
V bašte pri piecke +20°C a vonku vo vetre na pocit -20°C. Pred baštou rozložené tesárske mašiny, píly, frézy dlabačky. To Jaro Hyrja, hradný majster tesár, robí v bašte zábradlie k točitým schodom. Neuveriteľná piplačka, ale výsledok je nádherný. Bašta sa zútulnieva.

04.02.2012  Dnes bol ples

Na fašiangy ako inak, plesovo! Diplomatická misia druhého hradného plesu spočívala v podpísaní Memoranda o Prešovskej hradnej ceste, ktorá má spojiť mesto Prešov s hradmi Šariš, Kapušany, Šebeš, Soľnohrad (Zbojnícky hrad), Obišovce a Lipovce. Prítomných primátorov a starostov hradných samospráv prišiel pozdraviť aj minister kultúry Daniel Krajcer, ktorý prijal naše pozvanie. Iniciatíva Ministerstva kultúry SR v projekte Obnova hradov s pomocou nezamestnaných významnou mierou pohla práce na obnove Šarišského hradu. ĎAKUJEME!!!

28.01.2012  Na streche
  
Dnešní návštevníci postavili na streche našej bašty snehuliaka. Dostal meno KozZub, lebo má zuby zo zamrznutých kozích bobkov. Okrem stavania snehuliakov robíme na streche bašty konkurz na obrancov hradu. Kapitánom bude ten, kto trafí snehovou guľou do maltovnice pod bastiónom. Zatiaľ sa to podarilo len redaktorovi STV.

21.01.2012  Biela stopa biely hrad
  
Hrad zaváľaný snehom a hradné auto mrzne v servise, tentoraz netesní súčiastka v karburátore, takže hore pochodujeme pešo.
Lepšie je to na bežkách. A tohoročná zima bežkám praje. Necháte sa inšpirovať?

14.01.2012  MAX či hrad?
  
Na začiatku roka trochu štatistiky. V prešovskom MAXe sme mali informačný stánok. Pýtali sme sa ľudí, kedy naposledy boli na Šarišskom hrade. Zo 610 respondentov žijúcich v Prešove a blízkom okolí, viac ako tretina na hrade ešte nikdy nebola. Vzdialenosť Prešov-hrad je 8 km a hrad je dobre viediteľný z najväčšieho prešovského sídliska. Za pomoc s anketou ďakujeme členom šermiarskej skupiny SARUS.
 

Pripravil: Martin Sárossy