PRVÁ POMOC PRE HRADY - Šariš - Kapušany - Šebeš - Soľnohrad - Obišovce - Lipovce

Šariš 2008

 P O Ď A K O V A N I E   ZA  ROK  2008.
Záchranu Šarišského hradu finančne podporili

 

Zľavu na dodané služby poskytli: A-Club Vojtech Jačišin, BOBO - Róbert Kašprišin, LAMA - Ladislav Magda s.r.o., Obec Šarišské Michaľany,
PIL STAV František Broda, Prenájom lešenia Marcel Brož,
TEREK - autožeriavy Miroslav Terek, SUBARU servis Prešov,
ZERONE s.r.o - reklamná agentúra.
Na pomocných prácach sa podieľalo 195 dobrovoľníkov, ktorí počas
208 dní odpracovali spolu 3 725 hodín bez nároku na odmenu.

 

31.12.2008   Silvestrovská
 

Prešovskí turisti pripravili už tradičný 23. ročník silvestrovského výstupu na Šarišský hrad. Prišlo okolo 600 ľudí. Pred vstupom na hrad pod severnou hradbou sme osadili bilbord s pokladničkou, do ktorej nám ľudia darovali 5 749 Sk. Posledné hradné foto 2008 sme urobili o 16:10. Bol to pre nás veľmi úspešný rok, bohatý na projekty, objem prác a hlavne, spoznali sme veľa nových ľudí nadšených pre záchranu hradu. Dovidenia v roku 2009, priatelia!

 

27.12.2008   Predposledná
 

Idú mrazy, preto sme pre istotu zakryli cisternu, v ktorej spinká zahasené vápno. Dokončili sme prvú etapu čistenia severného svahu od krovín. Odkryli sme tak nový pohľad na baštu nad barbakanom. Sezónu 2008 ukončíme silvestrovsky na Silvestra.

 

13.12.2008   Na Luciu
 

Informačnú tabuľu sme spevnili nasucho ukladaným kamenným múrikom a klčovali sme kmene na severnom svahu pod hradbami. Potešil nás turista z Košíc, ktorý pochválil našu prácu a venoval nám 200 Sk. Kúpime za to novú reťaz do Jožkovej motorovej píly.

 

22.11.2008   Dobývanie bastiónu
 

Včera večer napadol prvý sneh. Hradné kvarteto Martin-Jano-Dalibor-Jožko si zahralo na severnom svahu pod bastiónom. Ten svah sme nazvali "vyrážač dychu" lebo prichádzajúcim turistom pohľad na vysekaný svah a odkryté hradby doslova vyráža dych.

 

15.11.2008   Hmlistá brigáda
 

Na hrade bola kvalitná novembrová hmla. Na deviatke sme začistili kamene a na severnom svahu pod hradbami sme odpratávali konáre a kamene. S hrabaním pomohli žiaci zo ZŠ Šrobárova, Prešov.

 

13.11.2008   Kozy - živiteľky naše
   

Kozy sú na hrade už 130 dní. Literatúra uvádza, že dospelá koza denne spotrebuje 7-9 kg zelenej biomasy. Podľa toho naše hradné stádo (dnes 3 dospelé a 2 mladé) premenilo 4,7 tony vegetácie na chutné mlieko, mäso, syr a tvroh.

 

25.10.2008   Skautská infotabuľa
 

Základ pre novú infotabuľu, ktorú vyrobili skauti, sme osadili pred vstupom do hradu. Do betónu sme použili rozdrvenú suť zo zhodenej starej strechy oválnej veže. Na vežu sme ešte včera vybehli natrieť železné nosníky.

 

22.10.2008   Pokrývači
 

Dnes padali októbrové teplotné rekordy, čo ocenili naši pokrývači. Strechu na desiatke zakryli geotextíliou a na ňu položili fóliu značky Sikaplan. Spoje sú tepelne zvárané. Práca išla odruky, takže na zajtra hlásený dážď už môže pokrstiť novú strechu.

 

18.10.2008   Lepidlová murovačka
 

Na desiatke sme murovali spoj drevenej strechy s kamennou korunou muriva. Použili sme murovaciu maltu a lepidlo. Na obrázku Dalibor testuje "čigu" z kolesa Babety a hrubého konopného lana. Vynikajuca to pomôcka na transport nákladu na strechu veže.
Za požičanie ďakujeme prešovským jaskyniarom. V pondelok prišiel Ľubo pomôcť domurovať to, čo sme nestihli v sobotu.

 

09.10.2008   Deviatka končí, desiatka začína
 

Na podkovovitej veži č. 9 Jožko s bratom začistili kamene a vytiahli sme spolu pieskovcovú kľúčovú strieľňu, ktorú sme našli v sutine pod južnou strieľňou. Zvetrané pieskovcové časti sme naimpregnovali proti ďalšiemu rozpadu a osadili ich do vnútra veže.

 

Na desiatke majstri tesári zhlobili krov pre novú strechu. Tá bude plochá, skrytá pod kamennou korunou veže so zachovaním torzálnej architektúry. Nová strecha bude pochôdzna s možnosťou vyhliadky.

 

Leto 2008  
Od mája sa toho udialo veľmi veľa, získali sme nové projekty, a tak okrem odstraňovania náletov z nádvoria sme sa mohli pustiť aj
do konzervačných prác. Vybrali sme si vežu 9. V nej sme pod dohľadom Pamiatkového úradu uskutočnili najprv archeologický výskum. Ukázať, ako sa opravujú hrady nám prišli kamaráti z Lietavy a zo Sklabine. V auguste sme zorganizovali na hrade prvé dobrovoľnícke tábory - skautský a medzinárodný. Zarezali a zjedli sme hradného capka. Ostalo 5 kôz. Postavili sme pre ne prístrešok, zo strechy ktorého zachytávame dažďovú vodu. Kúpili sme miešačku a lešenie. Pri murovaní sme minuli 4 sudy haseného a vlečku kusového vápna. V spolupráci s obcou Šindliar sme pripravili letný kurz výroby šindľov. Na hrad prišli mnohí vzácni hostia, ako napr. historik Pavel Dvořák, ochranár Mikuláš Huba, archeológ Michal Slivka, hradológovia Ján Barič, Aleš Hoferek, Fero Kostroš, Igor Pribula a ďalší. Na hradné nádvorie vyčistené od krovín sa začali chodiť fotiť svadobné páry. Na tretí ročník hradných hier sa prišlo pozrieť asi osem tisíc ľudí. Obrázky pozri vo Foto 2008.

 

03.05.2008   Prvá májová nebola prvomájová
 

Vyčistili sme lievik nad pivnicou pri oválnej bašte a postavili bezpečnostnú ohradu (Janko, Martin, Matej, Fero). Vnútri chceme urobiť lapač dažďovej vody. Pokročili aj práce na čistení amfiteátra (na obrázku Laco s Alenkou). Za foťákom stojí Jano, no a Matejova manželka s dvoma ratolesťami vyzbierali tri plné vrecia odpadkov z hradného nádvoria. Spolu 10 hradných dobrovoľníkov.

 

26.04.2008   Deň na hrade s U.S.Steel

 

Vďaka skautom sme získali kontakt na Odborovú organizáciu U.S.Steel Košice, ktorá pripravila pre svojich členov výlet autobusom do Veľkého Šariša, spojený s brigádou na pomoc pri odstraňovaní náletových drevín na hradnom nádvorí. Ako poďakovanie sme pripravili hradný guľáš, čapované pivo a tiež animátorov na hry s deťmi. Pridali sa aj členovia turistického klubu z Richnavy a jaskyniari z Prešova. Vďaka moc, za pomoc! Bol to super deň plný jarného slnka, pohody a partie skvelých ľudí. Hostitelia: Slovenský skauting, Občianske združenie Rákociho cesta a Miestny odbor Matice Slovenskej.

Táto akcia sa konala aj vďaka programu Karpatskej nadácie pod názvom Spoločne pre región, v ktorom U.S.Steel Košice finančne prispel na letný tábor a čiastočnú konzerváciu podkovovitej bašty č. 9. Konzervačné práce sa uskutočnia v lete 2008. Ďakujeme!

 

03.04.2008   Na streche

Dnes sme začali s prípravou projektovej dokumentácie na opravu oválnej bašty (bašta č. 10). Tá bola ako jediná zakonzervovaná po ukončení archeologického výskumu okolo roku 1980. Vnútri bola vybudovaná trafostanica, ktorá mala slúžiť pre plánované stavebné práce. Tie však boli pozastavené a trafostanicu rozbili vandali. Strecha už niekoľko rokov zateká, krytina z lepenkových pásov je zvetraná. Na korune muriva je miestami úplne vyplavená malta a kamene sú len voľne uložené. Vlani sme baštu znútra vyčistili a opravili zámok na železných dverách. Ak sa nám podarí získať dostatok financií, chceme tento rok opraviť strechu a v bašte spraviť zázemie pre dobrovoľníkov postavením dvoch drevených podlaží. Financie na projektovú dokumentáciu získalo občianske združenie Rákociho cesta v programe Komunitnej nadácie Prešov - Koren(i)e Šariša, ktorý podporujú Pivovary Topvar a.s. Ďakujeme!

Stav odstraňovania krovín v marci 2008. Cieľom aprílových brigád je 2. a 3. stupeň zmeniť na 4. stupeň.

 

29.03.2008   Jaskyniarska brigáda
 

Dnešnú sobotu potiahla jaskyniarska partia. Piati chlapi vypílili a upratali kroviny na vonkajšom obvode hradby medzi bránou a polygonálnou baštou. V sutinách sa našli štyri fragmenty pieskovcového ostenia, podľa veľkosti pravdepodobne z okien. Uložili sme ich do zamknutej bašty.

 

23.03.2008   Na veľkonočné sviatky
 

Pod hradom už pomaly nebolo kam zaparkovať. Prvými kvetmi na hrade sú jahňady vŕby rakyty.

 

15.03.2008   Pôstna brigáda
 

V sobotu pred Veľkou nocou sme prišli na hrad piati pracanti. Dvaja sme spiľovali pníky pri bráne, traja čistili od krovín hradbu pod amfiteátrom. Návštevnosť hradu dvihol 50-členný zájazd z Bardejova, celkom bolo asi 80 turistov.

 

23.02.2008   Pri bráne
 

Dnes sme odstránili kroviny na sutine pod prvou baštou pri bráne, vyzbierali odpadky a osadili tabuľu s fotografiami z našich
brigád a oznamom o možnosti darovať 2% z dane na obnovu hradu.

 

03.02.2008   Na Hromnice

 

Ďalšia plocha krovísk, ktorú chceme premeniť na lúku. Motorkár? Nehodí sa. Ruší čaro hradu a obťažuje turistov.

 

26.01.2008   Prvá 2008
 

Slnečná sobota nedovolila mačete zaháľať a kmienky v amfiteátri boli osekané tesne popri zemi. V lete sa tu už môže kosiť.

Pripravil: Martin Sárossy