PRVÁ POMOC PRE HRADY - Šariš - Kapušany - Šebeš - Soľnohrad - Obišovce - Lipovce

Šariš 2009

  P O Ď A K O V A N I E  ZA  ROK 2009 .
 Záchranu Šarišského hradu finančne podporili 

Zľavu na dodané služby poskytli: ATOLIA - požičovňa náradia, JAHY - tesárske práce, Jaroslav Gorás - stavebný dozor, KLIMEX - Peter Klimko, Mesto Veľký Šariš, Obec Šarišské Michaľany, Prenájom lešenia - Marcel Brož, TEREK - autožeriavy Miroslav Terek, ZERONE - reklamná agentúra
Na pomocných prácach sa podieľalo 286 dobrovoľníkov, ktorí počas
231 dní odpracovali spolu 5 400 hodín bez nároku na odmenu.

 

 
31.12.2009  Silvester o 92% lepší!
     
Napriek hmlistému počasiu na silvestrovský výstup na hrad, ktorý každoročne organizuje Slovenský klub turistov, prišlo vyše 500 ľudí. Do pokladničky pri infotabuli s výsledkami naších prác prispeli sumou 366,12 €. Vlani sme rovnakým spôsobom vyzbierali 190,83 €. Darcovia teda boli štedrejší o 92%. Ďakujeme!!! Je to pre nás povzbudenie a veľká pomoc pre dobrý štart do nového roku. Za vyzbierané peniaze chceme zakúpiť el. súpravu na dvíhanie bremien. Zbohom ručné ťahanie balvanov na lešenie, zbohom rok 2009. Dovidenia na hrade v roku 2010, priatelia!    
 
05.12.2009  Hasenie vápna
     
Na hrad prišiel Mikuláš trochu v predstihu a priviezol nám 7 ton vápna, ktoré sme hasili, hasili, hasili a ukladali na zimný spánok do vápennej jamy. Poďakovanie patrí 16 brigádnikom a firme TEREK, ktorá nás bezplatne zásobovala vodou potrebnou na hasenie.
 
20.11.2009  Hrady na východnom Slovensku a ich obnova
 
Prvé stretnutie záchrancov hradných zrúcanín na východnom Slovensku sa vydarilo. Pozvanie prijali dobrovoľníci, profesionáli i predstavitelia samosprávy. Spolu 48 účastníkov videlo príklady praktických ukážok záchranných prác, prehľad aktivít a plánov z hradov od Muráňa po Čičvu. Dôležité je, že sme sa mali možnosť navzájom spoznať, porozpávať sa o úspechoch i chybách. To všetko dáva šancu na posilnenie našich kapacít - zvyšuje odbornosť, obohacuje skúsenosti a posilňuje nadšenie. To sú tri najdôležitejšie podmienky pre záchranu hradných zrúcanín v súčasnosti. Seminár Hrady na východnom Slovensku a ich obnova sa uskutočnil v rámci projektu Cech hradných záchrancov, ktorý podporila Karpatská nadácia v programe Spoločne pre región. 
 
11.08.2009  Skautský tábor
     
Desaťdňový skautský tábor skončil. Štyridsať párov šikovných rúk pracovalo na úprave predbránia, pri odstraňovaní krovín, stavbe vápennej jamy, príprave sutiny a kameňov. Skauti spriechodnili vnútorný hradný okruh a turistom ponúkli sprievodcovskú službu. Nechýbal sprievodný program a zaujímavé historicko-hradné atrakcie. Tábor sa uskutočnil vďaka podpore Karpatskej nadácie a U.S.Steel Košice.

01.08.2009  Prvý deň na bráne
     
Dnes sme otvorili nové stavenisko na bráne. Vďaka podpore Komunitnej nadácie Veľký Šariš v programe Občianska voľba Pivovaru Šariš zme získali financie na stabilizáciu amorfného otvoru v SZ stene. Kým Jožko začisťoval parapet, hrubá turistická sila nám pomohla vynosiť balvany, čím sme odkryli ložisko kvalitnej vápenatej sutiny, ktorú budeme potrebovať do malty.

29.07.2009  Pod bastiónom
   
Júlovú murovačku sme sústredili pod bastión. Dnes sme potiahli lešenie o poschodie vyššie. Blížime sa k cieľu - podmurovať srdce bastiónu. Do inventára nám pribudlo od sponzora miešadlo. ĎAKUJEME!!!

28.06.2009  Druhé podlažie
 
O týždeň prídu na hrad šiesti dobrovoľníci z Francúzska, Kanady, Nemecka a Španielska, aby dva týždne pomáhali pri konzervačných prácach. Preto makáme na dokončení druhého podlažia, kde budú naši hostia spacákovo ubytovaní.

13.06.2009  Infostánok a návštevná kniha
   
Včera sme pripravili informačný stánok ako súčasť projektu Pestré mestečko neziskových organizácií, ktorý v obchodnom centre Optima pripravila
Karpatská nadácia. Košičanom sme naše aktivity prezentovali pod hlavičkou združenia Rákociho cesta. Dnes sme na hrade osadili bilbordovú návštevnú knihu, ktorá nám pomôže pri prieskume návštevnosti. Tlač knihy finančne podporil ŠARIŠ PARK.

06.06.2009  Capkovia a kmeň
   
Pred dvoma dňami sa narodili hradné kozliatka, krásni capkovia. Zvedavo si nás obzerali, keď sme do oválnej bašty osádzali dubový kmeň, okolo ktorého povedú točité schody.

09.05.2009  Turistická
 
Uplynulé soboty sa nám osvedčila turistická brigáda. To je taká, že oslovíme turistov, či nevenujú hradu 10 minút. A väčšinou veruže aj venovali. Dnes sa pridalo asi 30 ľudí, vďaka ktorým sa nám podarilo dokončiť čistenie severného svahu pod hradbami a zasiať trávu.

03.05.2009  Divadlo, kozy a bastión
 
Začiatok mája sme odštartovali parádne. Hrad oživili mládežníci - divadelníci, priviezli sme dve kozy, ktoré sa s chuťou pustili do kríkov a pozorne nás sledujú pri úvodných murovačkách na bastióne. Na obr. Jožko už za súmraku dokončuje zlepenie prasknutého lícneho kameňa.

13.04.2009  Veľkonočné sčítanie turistov 
Bol krásny slnečný deň a na hrade veľmi rušno. Najviac ľudí prišlo z Prešova (220) a z Veľkého Šariša (161). Spolu s okolitými obcami tvorili miestni až 84% z celkového počtu 535 turistov. Zahraničnú návštevnosť zachránili len dvaja Francúzi, aj to prechodne žijúci v Prešove. 58 ľudí bolo na hrade po prvý raz. Spolu s ľuďmi prišlo aj 24 bicyklov, 16 psov, 3 detské kočiare, 1 kôň, motorka a štvorkolka. Prevažovali mladí - každý druhý návštevník bol vo veku zhruba od 15 do 30 rokov. Turisti na hrade nechali 5 vriec odpadkov a 80 eur v našej pokladničke. Ďakujeme.

04.04.2009  Stropnice
 
Včera sme priviezli trámy na stropnice pre dve podlažia v oválnej bašte. Zakúpili sme ich vďaka finančnej podpore Nadačného fondu T-Mobile v Nadácii Pontis a príjmom z 2% z dane. Všetky tesárske práce nám bez nároku na odmenu robí majster tesár, za čo sa mu chceme poďakovať aspoň malou reklamou. Vrelo odporúčame www.jahy.sk.

27.03.2009  Staré tehly
 
V piatkové ráno sme prekutali haldy z výkopov v centre Prešova. Hľadali sme staré tehly na opravu hradnej vežovej brány. Na jej stavbu koncom 16. storočia boli použité tehly, ktoré sa odlišujú od tých súčasných svojim tvarom. Sú širšie, tenšie a kratšie (na obrázku v strede). Práve z takých tehál boli postavené aj stredoveké prešovské pivnice na mieste výkopov. Podarilo sa nám nájsť asi 30 celých kusov.

21.03.2009  Pamiatkari a cesta
     
Včera prišli na hrad pamiatkari Miroslav Matejka a Michal Šimkovic, aby pomohli upresniť návrh obnovy západnej steny vežovej brány. V sobotu na hradnej ceste, na úseku zvanom Slzy olejovej vane, sme zasypali najväčšie diery a vo veži č. 10 sme postavili nové lešenie.

28.02.2009  Lešenie a búdka
 
Pokračovali sme s prácami pri oválnej bašte. Vnútri sme demontovali lešenie, z ktorého sa v jeseni osádzala nová strecha.  Pod baštou pribudol nový priesek, takže je už viditeľná z cesty vonkajšieho okruhu. V stredu sme ešte vybehli vyvesiť búdku pre hradného sokola.

21.02.2009  2% a veľké upratovanie
 
Na hradný bilbord sme nalepili info o možnosti poukázať 2% z dane pre Šarišský hrad a vypratali sme oválnu baštu. Čo sa dalo, poskladali sme do kozieho prístrešku, aby bolo miesto, keď sa dovezú drevené trámy. Klčovali sme v priekope vnútorného hradu.

31.01.2009  Srdcová brigáda
   
Brigády na hrade sú našou srdcovkou. Dnes sme boli siedmi a vysekávali sme pod bastiónom. Po odstránení krovín sa v plnej kráse ukázal obrovský balvan nebezpečne trčiaci zo zvetranej steny. Balvan sme nazvali Srdce bastiónu a jeho stabilizácia bude prvou murovačkou v tohoročnej sezóne. Spoločnosť nám robili účstníci zimného zrazu turistov. Na hrad ich dnes vystúpilo asi sto.

23.01.2009  Hradná vernisáž
   
Vlaňajšiu sezónu sme bilancovali na vernisáži v múzeu vo Veľkom Šariši. Touto spoločenskou bodkou za rokom 2008 sme sa chceli poďakovať všetkým partnerom, sponzorom a dobrovoľníkom. Po prezentácii, kultúrnom programe a premietnutí filmu sa asi 160 hostí bavilo v príjemnej atmosfére. Na obrázku vpravo ocenení dobrovoľníci roka - Dalibor, Ivana, Jano a Jožko. Výstava fotografií zo záchranných prác na Šarišskom hrade potrvá do konca februára.

 

pripravil: Martin Sárossy